Familjejuridik och rådgivning

Det finns många olika områden där du kan få både råd och hjälp och där ett av dessa handlar om familjejuridik och rådgivning kring detta. Juridik är ett krångligt område för vem som helst och för att allt ska bli rätt är det en god idé att anlita någon som kan detta. Familjejuridiken innefattar dessutom olika områden som det kan vara bra att ha koll på. Ett av dessa är att inse vikten av att skriva ett testamente, då detta är något som underlättar både för dig och de efterlevande. Att skriva ett testamente kanske kan kännas främmande, men faktum är att det inte tar så lång tid och du behöver förstås bara göra det en gång.

Familjejuridiken handlar dock om så mycket mer än så. I det fall att ni exempelvis ska bli sambo är det vissa saker att fundera över för att underlätta för er båda och för att det ska kännas lite extra tryggt. Genom att teckna ett så kallat samboavtal kan ni förhindra att vissa jobbiga situationer uppstår helt i onödan. En familjejurist hjälper gärna till med att upprätta ett sådant avtal. Handlar det om ett giftermål finns det även här mycket hjälp att få. Det är vanligt att upprätta ett så kallat äktenskapsförord, där man anger vilka egendomar som tillhör vilken person vilket underlättar i den händelse att det skulle bli skilsmässa.

Du kan också få hjälp med bouppteckning, som ska göras i den händelse att någon närstående avlider. Detta innebär att ni (kanske tillsammans med en familjejurist) sammanställer de tillgångar och skulder som den avlidne hade. Är man det minsta osäker är det bra att ta hjälp med detta, så det blir rätt från början. Driver du och maka/make eller sambo ett företag tillsammans kan ni teckna ett så kallat kompanjons-avtal, som visar vad som gäller om något skulle inträffa som exempelvis sjukdom eller dödsfall.