Råd och hjälp för iranier i Sverige

Som nyanländ till ett annat land är det en hel del nytt att lära sig och att förstå. Detta är förstås helt naturligt och det tar ett bra tag innan man känner sig ordentligt hemma i sitt nya land. Viktigt är att man är nyfiken och lyhörd för de lagar, regler och rutiner som tillämpas i det land dit man flyttat. Här finns det självklart både hjälp och goda råd att få. Mycket kan du lära dig genom att prata med landsmän som bott ett tag i Sverige och som själva fått lära sig samma sak en gång i tiden. Dock kan du få mycket hjälp av svenska myndigheter och organisationer, där du i många fall kan få hjälp på ditt språk.

Det är viktigt att till att börja med lära sig var någonstans du kan höra av dig, beroende på vad för något du vill ha hjälp med. En hel del assistans kan du till att börja med få på Migrationsverket, som i regel är den första myndighet du har kontakt med när du kommer till Sverige. Detta för att du snabbt ska komma på fötter och förstå de grundläggande bestämmelserna kring migration med mera. För att du ska kunna få en sysselsättning, om detta inte redan är ordnat, har du alltid Arbetsförmedlingen till hjälp. Även om du inte får en anställning direkt så har du möjlighet att få en praktikplats på ett företag, så att du får in en fot på arbetsmarknaden på så sätt.

Det finns också ett flertal privata företag som kan vara till god hjälp. Exempelvis finns försäkringsbolag som assisterar dig så att du får rätt försäkringsskydd och annat som är nödvändigt för vistelsen i Sverige. Ta till vara på den assistans som ges för att underlätta för dig och för att undvika onödiga frågetecken.